آبریز غذایی است که برخلاف آنچه نامش نشان میدهد، در پخت آن از آب استفاده نمیشود. در حقیقت وجه تسمیه این غذا این است که گوشت را درون قابلمه میریزند و در آن را میگذارند. بخاری که به در قابلمه میرسد سرد میشود و به صورت قطرات ریز به درون ظرف برمیگردد، به همین دلیل این غذا را با نام آبریز یا آنطور که در زبان محلی میگویند اوبریز میشناسند. اين شيريني همان مواد فتير را دارد (فتير نوعي شيريني كه در همه جا پخته ميشود. مواد آن تخممرغ، شير، شكر، روغن، آرد، مواد معطر شيريني است)با اين تفاوت كه كمي شيرينتر است. و بعد از ور آمدن خمير آن را به اشكال دل خواه درآورده و در روغن سرخ ميكنند كه اين شيريني را در مناسبتهاي مختلف تهيه ميكنند. مثلاً زماني كه طفلي دندان در ميآورد يا بخواهند به جا خالي دختري بعد از ازدواج بروند.
آب دیز
برای پخت آبترشی، پیاز را به همراه کمی آرد در روغن تفت میدهند و به آن آب اضافه میکنند. سپس قارچ و ترهای که از قبل سرخ شده به این ترکیب اضافه خواهد شد. شوربای قیمه ریزه نیز از انواع آشهای استان چهارمحال و بختیاری است. مردم این استان برای پخت شوربای معروف خود، گوشت چرخکرده را با پیاز و ادویه مخلوط میکنند و با آن قلقلی درست میکنند که در زبان محلی به آن قیمه میگویند. بادام محب (پوست کاغذی) و مامایی مهمترین تولیدات شهرستان سامان میباشد که عمدتاً به کشور هند صادر میشود و یکی از مهمترین منابع ارز آوری استان میباشد. برای تهیه این غذا ابتدا مغز گردو ، مغز بادام، پر زرد آلو را از قبل به صورت جدا گانه گذاشته تا خیس بخورد سپس ناردون(انار خشک شده) را شسته و مقداری آب به آن اضافه کرده و به مدت 1 ساعت میگذاریم خیس بخورد.
آبشار شیخ علی خان کوهرنگ
این غذا دارای مزه ملس متمایل به ترش ودارای خواص فراوان است. غذاهای محلی استان چهارمحال و بختیاری، بسیار متنوع اند. یکی از مهمترین غذاهای محلی استان چهارمحال و بختیاری، کباب بختیاری مجله خبری غذای های ارگانیک است که بین مردم سایر نقاط کشور و گردشگران هم بسیار معروف و محبوب است. گردشگاه چشمه زنه هفشجان در دامنه کوه جهان بین و مجاور هفشجان و ۲۰ کیلومتری شهرکرد واقع شدهاست.
در روز طبیعت هرسال بیش از ۱۰ هزار نفر از گردشگاه چشمه زنه و طبیعت زیبای آن دیدن میکنند.[۴۷]این گردشگاه نزدیک به شهرکرد مرکز کنونی استان چهارمحال و بختیاری است. آب معدنی و لالههای واژگون آن از مهمترین ویژگیهای آن میباشد. به منظور تأمین بخشی از آب کشاورزی دشت هفشجان، سدی بر روی این چشمه احداث شدهاست. این سد خاکی با هسته رسی، دارای مخزنی به حجم ۱/۳ میلیون مترمکعب میباشد. طول تاج سد ۴۱۰ متر و عرض تاج آن ۸ متر و ارتفاع از روی پی در عمیقترین ناحیه ۴۲ متر است.[۴۸] در وجه تسمیه نام چشمه زنه باید توجه داشت که نام زنه به علت زایش چشمهای جوشان در کوه جهان بین هفشجان میباشد.
طرز تهیه چلوکباب بختیاری
استان چهارمحال و بختیاری از جمله مناطق کوهستانی فلات مرکزی ایران محسوب میشود که در بخش مرکزی رشته کوههای زاگرس واقع شدهاست. به علت جوان بودن دوره کوهزایی و شرایط تشکیل گسلهای خاص، در این منطقه وجود بلایا و مخاطرات طبیعی بسیاری چون ریزش بهمن، سیل، زلزله و رانش زمین در اکثر نقاط آن مشاهده میشود. از فيله گوسفند، سينه مرغ، فلفل دلمهاي، پياز متوسط، روغن زيتون، پودر سير و زعفران تهيه مي شود. اين غذا از خوشمزه ترين غذاهاي استان چهارمحال و بختياري بوده و از شهرت زيادي برخوردار است.
- دوغ از جمله محبوبترین لبنیات در بین مردم استان چهارمحال و بختیاری است.
- تخم مرغ، سبزی قلیه یا همان گشنیز و شنبلیله، روغن، گرد لیمو، رب گوجه فرنگی، نمک و زردچوبه، پیاز و سیر را با هم مخلوط می کنیم و سپس تمبر هندی و آرد را که در کمی آب حل کرده ایم به آن اضافه می کنیم.
- بخاری که به در قابلمه میرسد سرد میشود و به صورت قطرات ریز به درون ظرف برمیگردد، به همین دلیل این غذا را با نام آبریز یا آنطور که در زبان محلی میگویند اوبریز میشناسند.
- پل زمان خان، یکی از بناهای تاریخی واقع در شهرستان سامان است که دارای دو دهانه، ۳۰ متر طول و ارتفاع ۱۲ متری است.
- یکی دیگر از غذاهای محلی استان چهارمحال و بختیاری، کله جوش است.