استان چهارمحال و بختیاری، اقلیم و طبیعت زیبا و منحصر بفردی دارد، طبیعت خاص این استان، انواع مواد شامل میوه و غلات و دام و…. را در اختیار ساکنان قرار داده تا مردم این استان بتوانند با استفاده از این مواد غذایی غذاهای رنگین و لذیذ تهیه کنند. یکی از غذاهای محلی استان چهارمحال و بختیاری که از زمانهای قدیم در برخی از مناطق استان از جمله دورک به واسطه بوستانهای انار موجود در منطقه ودر دسترس بودن این میوه و محصولات جانبی این میوه مانند انار خشک شده و رب انارتهیه می شده است آش انار است. آش انار به عنوان یکی از خاص ترین غذا های محلی استان چهارمحال و بختیاری مطرح است که مورد استفاده افراد محلی در روستای دورک قرار می گرفته است.
این چشمه در محلهٔ ساطح لردگان واقع است که مظهر شهر لردگان است. بادشکن، مقوی قلب ، اشتها اور، رفع سنگ کلیه و کیسه صفرا، از بین. برنده بوی بد دهان ودارای”طبیعت گرم درجه 1و طبیعت خشک درجه2 ” است.
- مردم استان چهارمحال و بختیاری به آش علاقه زیادی دارند، آنها در مناسبتهای مختلف یا حتی در دورهمیهای ساده خود انواع مختلف آش را میپزند.
- بر روی قسمتی از تپهٔ سنگیِ مشرف به این گردشگاه، سه کتیبه به خط نستعلیق به دستور سردار ظفر بختیاری حک شدهاست.
- عدس را تمیز کرده و با گوشت چرخ کرده با بدون گوشت می پزند پس از پخته شدن مقداری آویشن و سیر و فلفل و روغن به آن را طعم دار کرده و می کوبند و آب آنرا جدا کرده و با نان خشک می خورند و کوبیده آنرا با نان.
- غذايي است كه براي پختن آن ابتدا كشك را ميسايند و در آب ريخته و حرارت ميدهند.
- گوشت چرخکرده، پیاز، ادویه و سبزی باهم ترکیب میشوند و در میان آن گردو، کشمش و آلو قرار میدهند.
تالاب بینالمللی چغاخور، حدود دوهزار و ۳۰۰ هکتار مساحت دارد و در دامنه ارتفاعات ۳۸۰۰متری کلار در نزدیک شهر بلداجی از توابع شهرستان بروجن قرار دارد. فاصله تالاب تا شهرکرد ۶۰ کیلومتر است و ویژگی منحصربهفرد این تالاب، زیست نوعی ماهی به نام ماهی گورخری است. چشمانداز بدیع و پرواز پرندگان مهاجر و بومی، این تالاب را در ردیف یکی از کانونهای مهم جذب گردشگری کشور و چهارمحال بختیاری قرار دادهاست. تفاوت این خورش آلو با خورش آلوی شهرهای دیگر این است که مردم چهارمحال و بختیاری خورش خود را بسیار غلیظ و با مقدار زیادی آلو میپزند.
آلوچه، آلو و برگ زردآلو که ترکیبات اصلی این غذا هستند نیز به صورت جداگانه در آب پخته میشوند و آب طعم گرفته، بدون میوهها، به مواد دیگر اضافه میشود. این گوشت در آب، برنج، سبزی آش و پیازی که پیش از این در حال پختن بود (شله) اضافه میشود تا تمام مواد همراه با هم بپزند و یک آش خوشمزه و مقوی آماده شود. برای چاشنی این آش از آبلیمو و گاهی نیز از ماست استفاده میشود. سرکه شیره و روغن را بعد از داغ کردن با حلقه های پیاز و مقداری آرد مخلوط کرده و گرم نگه می دارند بعد چند دانه برگه های زردآلو،آلوچه و هلو را در آن می اندازند و بهم می زنند بعد از پختن برگه ها آنرا برمی دارند و مصرف می کنند. این غذا بیشتر در فصول گرم سال در میان عشایر بختیاری پخته می شود و از جمله غذاهایی است که به سرعت و سادگی تهیه و دارای مزه ملس مایل به ترش است.
زبان
زنان ایل از عدس، خوراکی را می پزند که آنرا اوگندی می گویند در لهجه بختیاری به معنای عدس و آب است که از عدس و روغن و ادویهبه همین نام تهیه می شود. آب را جوش آورده نوعی سبزی کوهی بنام بوسور BOSORیا لیز Lisکه لعاب دارد و برای سرماخوردگی مفید است شسته به آب جوش می زنند و آرد را اضافه می کنند. آبشار تونل کوهرنگ، از سرازیر شدن آب تونل اول کوهرنگ به وجود آمدهاست.
جمعیت این استان در سال۱۳۹۰، ۸۹۵۲۶۳ نفر گزارش شدهاست. فست فود کش لقمه یکی دیگر از جاهایی است که برای خوردن غذاهای فست فود با کیفیت عالی، بسیار مناسب است. «چشمه-زنه-هفشجان-در-ایام-نوروز-10-هزار-بازدید-کننده-داشته-است».
سرزمین بختیاری در غرب منطقه فارس و ترکنشین چهارمحال قرار دارد. بختیاری جزء ای از لرستان محسوب میشود و آن را لر بزرگ مینامیدند. در تهیه این آش، بوسور به همراه پیاز، آرد و ادویه در آب پخته میشود و زمانی که این ترکیب با لعاب گیاه بوسوره جا افتاد، آش اماج آماده است.
او ترشی یکی از غذاهای محلی استان چهارمحال و بختیاری که بیشتر در فصول گرم سال در میان عشایر بختیاری پخته می شود و از جمله غذاهایی است که به سرعت و سادگی تهیه می شود. گردوپلو یکی از غذاهای چهارمحال و بختیاری است که برای تهیه آن گوشت گوسفند یا مرغ را به همراه پیاز، زعفران، ادویه، رب انار، زرشک و گاهی نیز شکر میپزند و آن را به همراه گردو لابهلای برنج آبکشیشده قرار میدهند. گردوپلو یکی از غذاهای تشریفاتی در استان چهارمحال و بختیاری محسوب میشود. برای تهیه تاسکباب، گوشت گوسفند یا مرغ به همراه پیاز، گوجه، هویج، سیبزمینی، بادمجان، رب گوجهفرنگی و ادویه پخته میشود تا یکی از غذاهای مقوی و اصیل استان چهارمحال و بختیاری آماده شود. در تهیه این غذا نیز از انواع آلوهای خوشعطر و طعم استان چهارمحال و بختیاری استفاده میشود.
گردو، رب انار، شکر، روغن، نان خشک، زردچوبه، پیاز، تخم مرغ و نمک و فلفل از مواد تشکیل دهنده این غذای فوری هستند. یکی از لذیذترین غذاهای سنتی لرستان آش شله ماش است که به خاطر داشتن مواد تشکیل دهنده آن مثل لوبیا چیتی، عدس، ماش، آب گوشت و برنج خاصیت بسیار زیادی دارد و انرژی لازم در طول روز مجله خبری غذای های ارگانیک را تامین میکند. کباب سلطانی از یک سیخ کباب برگ و یک سیخ کباب کوبیده تشکیل میشود و در واقع اسمی است که بر روی این ترکیب گذاشته اند. در این مقاله دستور پخت کباب بختیاری را توضیح دادیم، کباب بختیاری از دو نوع گوشت سفید و قرمز تهیه می شود و در کنار هم پخته می شوند؛ نه به صورت مجزا.
کباب بختیاری نیز که امروزه به عنوان یکی از انواع کباب در بین ایرانیان و گردشگرانی که به این کشور میآیند محبوبیت دارد ار غذاهای چهارمحال و بختیاری است. این غذا از جمله غذاهای محلی استان چهار محال و بختیاری است که به علت تولید مواد اولیه آن در مناطق مختلف استان به عنوان یک غذای بومی استان شناخته شده است. این غذا از طعم خاص رنگ و بو خواص فراوانی برخوردار و مانند دیگر غذاهای محلی استان چهار محال و بختیاری با توجه به تولیدات کشاورزی منطقه تهیه می شود.
آب دیز