متن این کتیبهها مجملی از شرح لشکرکشی بختیاریها به اصفهان و تهران و نقشِ سردارانِ بختیاری در سرکوب استبداد صغیر و سقوطِ محمدعلی شاه در واقعهٔ مشروطیت است. این تفریحگاه، دارای چشمهای است که منابع آبی آن در زیر کوه سیاسرد واقع شدهاند. این چشمه در سالهای آبسالی دارای حجم آب زیاد و گوارایی است. در اطراف این چشمه، باغها و ویلاهای زیادی ساخته شدهاند که کوچهباغهای باصفایی را تشکیل دادهاند. این تفریحگاه در تابستان، به علت خنکا و مطبوعیت هوا، مورد توجه شهروندان شهر بروجن و شمار زیادی از شهروندان شهر اصفهان و شهرستانهای تابع آن (همچون شهرضا، دهاقان، مبارکه و نجفآباد که آب و هوای گرمتری دارند) قرار گرفتهاست.
- «چهارمحال و بختیاری بام ایران، سرزمین هزار چشمه + تصاویر».
- برای تهیه آش دوغ، معمولا از دوغی که به مدت چند روز بیرون از یخچال یا حتی در معرض آفتاب بوده استفاده میکنند تا میزان ترشی آن بیشتر باشد و به این ترتیب آش دوغ خوشطعمتری داشته باشند.
- نان تیری مثل نان لواش نازک است و از چوبی به نام «تیر» یا «ترکه» برای نازک کردن چونه آن استفاده می کنند.
- این پارک یکی از قدیمیترین پارکها در استان چهار محال و بختیاری است و هرساله در فصل بهار و تابستان میزبان ورود خیل مسافران است.
یکی دیگر از غذاهای چهارمحال و بختیاری که توسط مردم این استان پخته میشود خورش آلو است. برای تهیه خورش آلو به سبک مردم چهارمحال و بختیاری، گوشت گوسفند همراه با پیاز، ادویه و رب انار پخته میشود و مقدار زیادی آلو سیاه خشک شده به آن اضافه میشود. یکی از لذیذترین غذاهای محلی استان چهارمحال و بختیاری خوراک جگر است. برای تهیه غذا جگر را روی آتش کباب می کنند سپس آنرا خرد کرده داخل چربیهای گوسفندی می پیچند و دوباره کباب می کنند این غذا بسیار پر انرژی بوده وهمچنین برای کم خونی مفید است آما افرادی که مبتلا به چربی خون هستند نباید از این غذا استفاده کنند.
تغییر نام استان
برای پخت آبترشی، پیاز را به همراه کمی آرد در روغن تفت میدهند و به آن آب اضافه میکنند. سپس قارچ و ترهای که از قبل سرخ شده به این ترکیب اضافه خواهد شد. شوربای قیمه ریزه نیز از انواع آشهای استان چهارمحال و بختیاری است. مردم این استان برای پخت شوربای معروف خود، گوشت چرخکرده را با پیاز و ادویه مخلوط میکنند و با آن قلقلی درست میکنند که در زبان محلی به آن قیمه میگویند. بادام محب (پوست کاغذی) و مامایی مهمترین تولیدات شهرستان سامان میباشد که عمدتاً به کشور هند صادر میشود و یکی از مهمترین منابع ارز آوری استان میباشد. برای تهیه این غذا ابتدا مغز گردو ، مغز بادام، پر زرد آلو را از قبل به صورت جدا گانه گذاشته تا خیس بخورد سپس ناردون(انار خشک شده) را شسته و مقداری آب به آن اضافه کرده و به مدت 1 ساعت میگذاریم خیس بخورد.
گوشت گندم
استان چهارمحال و بختیاری از جمله مناطق کوهستانی فلات مرکزی ایران محسوب میشود که در بخش مرکزی رشته کوههای زاگرس واقع شدهاست. به علت جوان بودن دوره کوهزایی و شرایط تشکیل گسلهای خاص، در این منطقه وجود بلایا و مخاطرات طبیعی بسیاری چون ریزش بهمن، مجله خبری غذای های ارگانیک سیل، زلزله و رانش زمین در اکثر نقاط آن مشاهده میشود. از فيله گوسفند، سينه مرغ، فلفل دلمهاي، پياز متوسط، روغن زيتون، پودر سير و زعفران تهيه مي شود. اين غذا از خوشمزه ترين غذاهاي استان چهارمحال و بختياري بوده و از شهرت زيادي برخوردار است.
این تونل به منظور انتقال آب چشمه کوهرنگ و دیگر چشمهها به زاینده رود ایجاد شدهاست. پارک سرچشمه در فرخشهر، با مساحتی بالغ بر۱۲۰ هزار مترمربع دارای چشمهای پراز آب وفضای سبز زیبا و چشمنواز است. تنظیم فشار و قند خون، اشتها اور، نشاط اور، ضد درد معده ، خوشبو کننده دهان ، رفع تنگی نفس ، درمان میگرن و دردهای عصبی و دارای طبیعت گرم درجه2 است. چشمهبرم در لردگان، با شهرکرد ۱۵۰ کیلومتر فاصله دارد. این چشمه علاوه بر تأمین آب کشاورزی، یکی از سرشاخههای کارون است و چشمانداز زیبایی را برای شهر لردگان بهوجود آوردهاست.
تاس کباب غذایی است که در استانهای مختلف پخته میشد، اما گفته میشود از غذاهای چهارمحال و بختیاری است. به هر شکل، مردم این استان عاشق تاسکباب هستند و تاس کباب جز غذاهای اصلی آنها به حساب میآید. مردم استان چهارمحال و بختیاری نیز آش دوغ مخصوص خود را دارند. از آنجایی که دامپروری در این استان رونق دارد و دامداران این فرصت را دارند که دام خود را از بهترین گیاهانی که در دامنه کوهها میروید تغذیه کنند، لبنیات با کیفیتی نیز در این استان تولید میشود. دوغ از جمله محبوبترین لبنیات در بین مردم استان چهارمحال و بختیاری است. برای تهیه کباب بختیاری، برخلاف سایر انواع کباب، از دو نوع گوشت استفاده میشود.